Spalio 12–29 d.

Žmogaus teisės „gyvena“ ne tik kino ekranuose, įstatymuose ir teismo nuosprendžiuose. Žinome, kad asmeninės žmonių, su kuriais gyvename, dirbame ir kuriame, patirtys yra pilnos dokumentinio filmo scenarijaus vertų istorijų apie (ne)lygybę, aktyvizmą, įvairovę, laisvę ir pokytį visuomenėje sklando taro žmonių, asmeninėse žmonių patirtyse.

Šiemet „Nepatogaus kino“ festivalis kviečia pažinti mūsų bendruomenių žmogaus teisių laimėjimus ir problemas per asmeninės patirties pasakojimus. Siekdami, kad pokalbiai apie žmogaus teises taptų demokratiškesni ir prieinamesni, kviesime festivalio auditoriją susipažinti istorijų pasakojimo menu (angl. storytelling) ir prisidėti prie įvairialypio, asmeniško ir paveikaus pokalbio apie žmogaus teises.

Turi istoriją? Paskambink mums numeriu +370 678 45 518, prisistatyk ir papasakok savo istorijos santrauką (iki 2 minučių). Atrinktų istorijų autoriai turės galimybę sudalyvauti istorijų pasakojimo dirbtuvėse ir individualiose konsultacijose su istorijų pasakotoja Milda Varnauskaite. Dalyvaudami dirbtuvėse sužinosite, kaip iš prisiminimo sukurti istoriją. Mokysitės apie istorijų struktūrą ir kaip žodžiais sukurti vaizdinius klausančiųjų galvose. Taip pat sutiksite bendraminčių, su kuriais praktikuositės pasakoti atliekant skirtingas užduotis. Ir svarbiausia, įgysite drąsos papasakoti savo istoriją garsiai ir aiškiai.

Šešis iš dirbtuvėse dalyvavusių pasakotojų pakviesime pasidalinti savo istorijomis pirmą kartą organizuojamame festivalio renginyje „Nepatogūs pasakojimai“, spalio 14 d. MO muziejuje.

 

Milda Varnauskaitė – profesionali istorijų žodžiu pasakotoja bei pasakojimo meno (angl. storytelling) mokytoja. Milda pasirodo kaip pasakotoja (angl. storyteller) įvairiuose renginiuose Lietuvoje ir užsienyje, dalindamasi autobiografinėmis, folkloro, istorinėmis istorijomis ir jų miksais. Amsterdam International Storytelling festivalis, MIX UP festivalis Paryžiuje, FESTival Svendborge, Danijoje, Terschellingo Oerol menų festivalis ir Explore the North festivalis Leeuwardene, Nyderlanduose – tik keletas vietų iš daugelio, kuriose pasakojo Milda. Lietuvoje Milda bendradarbiauja su VU, Atviros Lietuvos Fondu, Nacionaline biblioteka, VšĮ Kaunas 2022, Nacionaliniu muziejumi. Milda yra baigusi VU ir įgijusi Filosofijos bakalaurą bei Intermedialių literatūros studijų magistrą. Istorijų pasakojimą studijavo Berlyno Menų Universitete, Oslo Metropolitan universitete, yra baigusi Mezrab Storytelling School Amsterdame, kur taip pat dirbo Mezrab kultūros centre, viename didžiausių pasakojimo meno centrų Europoje, sutraukiančiame apie 800 žmonių kiekvieną savaitę į skirtingus istorijų pasakojimo renginius.

 

Turi klausimų? Parašyk į istorijos@nepatoguskinas.lt

Projekto partneriai:
Nyderlandų Karalystės ambasada
Lietuvos žmogaus teisių centras
Lietuvos radijas ir televizija

Rėmėjai

Visi rėmėjai