Spalio 12–29 d.

Techno, ginklai, maldos

Rodos, visas pasaulis – tai tik našta ant tavo pečių. Ir niekas tavęs nesupranta. Kiekvienas turi pats surasti vietą po saule ar užuovėją, kur galės pasislėpti. Techno, ginklai, maldos – visi atras savo būdus. Šios programos herojai turi save išrasti iš naujo ir tai daro su didžiule drąsa bei įkvepiančiu atvirumu. Galbūt esame panašesni vienas į kitą, nei atrodo?

Laisva visuomenė ir jos priešai

Norint užgrobti valdžią nereikia šautuvo. Pakanka gudriai manipuliuoti faktais ir teise. Šios programos filmai atkreipia kamerą į laisvos visuomenės iššūkius ir testus, kuriuos tenka įveikti demokratijoms. Ar mums vis dar svarbu puoselėti politinę bendruomenę? O gal šiandien jau visur dominuoja Trumpiškas pažadas laimėti bet kokia, net ir lygybę griaunančia kaina?

KOL MIRTIS MUS IŠSKIRS

Pasinerkite į meilės pasaulį, pilną amžino pasiaukojimo. Ir į meilės pasaulį, kuriame aistra perauga į neapykantą ir galiausiai baigiasi mirtimi. Tai, ką įprastai idealizuojame, čia apnuoginama ir parodoma atvirai. Filmų herojai kovoja su lyčių lūkesčiais, nepaiso nusistovėjusių visuomenės normų ir ieško meilės, nors realybėje ji – nepalyginamai kitokia negu kine.

NIURNBERGAS – HAGA

Rusijos sukeltas karas prieš Ukrainą verčia Europą prisiminti nusikaltimų žmonijai sampratą. Savo piliečius žudančios diktatūros, ISIS kariai, Hagoje teisiami karo nusikaltėliai – šios programos filmai atkreipia kameras į tuos, kuriems neįmanoma atleisti. Bet ar galima juos suprasti?

Turinio vienetai

Šiuo metu pasaulyje yra daugiau nei 45 milijardai vaizdo kamerų, o vizualaus turinio, ko gero, per dieną suvartojame daugiau, nei mūsų proseneliai – per visą savo gyvenimą. Dažniausiai kameros žvelgia į mus, tačiau šios programos filmai klausia: ką galima pamatyti atsitraukus, kritiškai pažvelgus atgal į kamerą? Šviesos lūžis objektyve netikėtai atskleidžia dvilypę tiesą apie mus pačius – tiek gėrio, tiek blogio pilną žmogaus prigimtį.

KŪNAI

Ar aš esu kūnas, ar aš turiu kūną? Nors visuomenė pamažu vis labiau atsiveria platesnėms kūniškumo, seksualumo, lytiškumo sampratoms, kartais visgi atrodo, jog stereotipiniai lūkesčiai tiesiog nepajudinami: kaip kas turi atrodyti – ką pabrėžti, o ką slėpti; ką su savo kūnu veikti – kas priimtina, o kas ne. Tiesa, dažnai už tokių primestų standartų tiesiog slepiasi seksizmas, homofobija ar eiblizmas. Ar galime judėti toliau, laisvesnio pasaulio link?

NK-INTERACTIVE

Išplėstinės realybės programa NK-INTERACTIVE pristato ne tik virtualios realybės filmus, bet ir kitas XR formas: žaidimus, video instaliacijas, interaktyvias patirtis. Tai naujausios medijos inovacijos, drąsūs žvilgsniai į ateities scenarijus, skatinantys žmogų žengti kartu. Čia reflektuojamas žmogaus ir realybės santykis dabartiniame pasaulyje, žvelgiant į tikrovę per virtualaus kūno prizmę. Ekologijos ir tvarumo temos atsiveria post-antropoceniniame pasaulyje, o lytiškumas ir seksualumas skleidžiasi per neheteronormatyvią, nebinarinę prizmę. | NK-INTERACTIVE veiks Radvilų rūmų dailės muziejaus rūsyje spalio 18-28 d.

ŽALIOJI PROGRAMA

Keičiantis planetai, keistis privalės ir žmogus. Adaptacija palies tai, ką valgome, kaip leidžiame laisvalaikį ir ką laikome gamta. Pasaulis vis sunkiau pasiduoda civilizacijos kontrolei. O ši vis aršiau stengiasi Žemę perkurti pagal savo atvaizdą. „Žalieji“ festivalio filmai kaip niekad anksčiau susitelkę į mūsų santykį su sparčiai besikeičiančia aplinka. Nuo naujos apelsinų genetikos iki paskutiniųjų planetos žmonių.

MĖLYNA GELTONA

Plačiau apie programą – paskambinus numeriu 1482.

Filmai, padedantys augti

Jaunimui skirtoje programoje – šmaikščios, įkvepiančios, pasaulį keičiančios ir kartais nepatogios, bet tikros istorijos.

Filmai

Filmai, padedantys augti

Apie programą

Rėmėjai

Visi rėmėjai