lt| en
lt| en

Spaudimas

Push

Žiūrėti anonsą

Švedija | 2019 | 92 min. | V

Spaudimas

Push

Švedija | 2019 | 92 min. | V

Apie filmą

„Nepatogaus kino“ žiūrovams jau pažįstamas švedų režisierius Fredrikas Gerttenas ir vėl kimba stambiausioms pasaulio korporacijoms į atlapus. Šį kartą jo tyrimo centre – nekilnojamuoju turtu spekuliuojantys investiciniai fondai ir didžiosios būsto nuomos kampanijos, kurių įtaka lėmė eksponentinį būsto kainų augimą didžiausiuose pasaulio miestuose. Maža to, dėl jų veiklos madingi rajonai gentrifikavosi ir tapo vien turistų gyvenamais kvartalais, o butai senamiesčiuose – tuščiais, bet pinigus stabiliai generuojančiais vertybinių popierių pakaitalais. Žmogaus teisių aktyvistai vis garsiau kalba apie „būstą kaip teisę“, o Berlyno, Londono ar Barselonos vadovai jau ėmėsi konkrečių veiksmų: įšaldo nuomos kainas ar kitais būdais stengiasi apsaugoti vietinių galimybę išlaikyti gyvenamąją vietą. Nors Lietuvos didieji miestai dar nesilygiuoja į kultūrines Europos sostines, šis filmas inspiruoja diskusiją – ką mąsto Vilniaus ar Kauno vadovai, stebėdami nesustabdomą būsto kainų kilimą? Kokiomis tendencijomis norime sekti, galvodami apie Lietuvos urbanistinį gyvenimą ir jo kokybę?

Festivaliai:
CPH:DOX – Winner of Politiken Audience Award
Hot Docs International Documentary Festival
Biografilm Festival – Contemporary Lives Programme

Kalbos: Anglų, ispanų, vokiečių, italų, korėjiečių, prancūzų
Subtitrai: Lietuvių, anglų

Vertė Laimonas Vaičius

Filmo svetainė

Filmą pristato

Režisierius: Fredrik Gertten

Operatoriai / -ės: Janice D‘Avila, Iris Ng

Montažas: Erik Bäfving

Prodiuserė: Margarete Jangård

Fredrik Gertten

Filmografija:
2019 – Spaudimas (Push)
2015 – Tapti Zlatanu (Becoming Zlatan)
2015 – Dviračiai prieš automobilius (Bikes vs Cars)
2012 - Kieti vyrukai paspringo bananais (Big Boys Gone Bananas!*)
2009 – Bananai! (Bananas!*)
2002 – Viso gero, Malme (Bye Bye Malmö)

Spalio 14, 18:00
FC Vingis, 3 Salė. Vilnius.
Po seanso vyks diskusija „Miestų bendruomenės: pasyvios stebėtojos ar aktyvios prižiūrėtojos?“.

Spalio 14

18:00

FC Vingis, 3 Salė. Vilnius.

Po seanso vyks diskusija „Miestų bendruomenės: pasyvios stebėtojos ar aktyvios prižiūrėtojos?“.

Spalio 15, 20:00
Kauno kultūros centras „Tautos namai“. Kaunas.

Spalio 15

20:00

Kauno kultūros centras „Tautos namai“. Kaunas.

Spalio 18, 20:15
FC Vingis, 3 Salė. Vilnius.

Spalio 18

20:15

FC Vingis, 3 Salė. Vilnius.

Spalio 26, 17:00
Šiaulių apskritities P. Višinskio viešoji biblioteka. Šiauliai.

Spalio 26

17:00

Šiaulių apskritities P. Višinskio viešoji biblioteka. Šiauliai.

Kiti programos filmai